Naar inhoud

Wij feesten zonder vuurwerk!

Heb jij vuurwerk écht nodig om te feesten met oudjaar? Zonder opgeheven vinger willen we je tot nadenken brengen over de risico’s van vuurwerk. Daarbij willen we mensen die bewust geen vuurwerk afsteken mee campagne laten voeren voor een veilige oudejaarsnacht!

In het Uniform Gemeentelijk Politiereglement van Beerse vind je het volgende over het afschieten van feestvuurwerk.

Buiten de gevallen bij de wet toegestaan is het verboden om - zonder schriftelijke vergunning van de burgemeester - zowel op de openbare weg als op private plaatsen, wensballonnen op te laten, ontploffend of feestvuurwerk te ontsteken, stoffen die rook ontwikkelen en die bovendien vallen onder het MB van 3 februari 2000 (BS 19/02/2000) te ontsteken, knalbussen of voetzoekers te doen ontploffen, buskruit af te steken of om automatische knalkanonnen of gelijkaardige apparaten te gebruiken. 
Voor het ontsteken van feestvuurwerk tijdens de nacht van 31 december op 1 januari tussen 22 en 2 uur is geen vergunning van de burgemeester vereist. Het gaat om een maximum van 1 kg vuurwerkpoeder per persoon/voertuig/woning.

Hoewel het dus met oudejaarsnacht niet verboden is om vuurwerk af te steken, merken we elk jaar opnieuw dat er massaal vuurwerk afgestoken wordt. De dagen nadien ontvangen we talrijke negatieve reacties van tegenstanders. Ze verwijzen daarbij naar kleine kinderen die ’s nachts wakker schrikken, angstige en weggelopen dieren, het brandgevaar, het afval op de straat,…

Veilig vuurwerk bestaat niet. Dat weet ook de vzw Help Brandwonden Kids. Vorig jaar raakten in ons land tijdens de eindejaarsperiode 74 mensen ernstig gekwetst door feestvuurwerk. Die cijfers zijn afkomstig van de brandwondencentra en de spoedgevallendiensten. De ernst van de verwondingen varieerde van beperkte brandwonden tot zware lichamelijke schade die het slachtoffer voor het leven tekent. De helft van de slachtoffers waren jongeren tussen 10 en 19 jaar, hoofdzakelijk mannen. De meest getroffen lichaamsdelen zijn handen (25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Eén slachtoffer op twee loopt daarbij brandwonden op.

‘Wij feesten zonder vuurwerk!
Dit jaar willen we mensen die bewust niet voor vuurwerk kiezen een positieve stem geven. Onze collega's van de gemeente Mol ontwierpen affiches met de slogans ‘Wij feesten zonder vuurwerk’ en ‘Wij hebben geen vuurwerk nodig om te knallen’. Ze stellen dat campagnemateriaal gratis ter beschikking aan andere gemeentebesturen en ook Beerse wil graag haar karretje aanpikken... . 

Wil jij duidelijk maken dat jij het individueel afsteken van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode een slecht idee vindt en wil je zo andere mensen tot nadenken aanzetten?
Download daarom hieronder het campagnebeeld (man of vrouw) en verspreid het massaal via sociale media! Je vindt er ook een affiche die je kan printen en zichtbaar uithangen.
Of misschien kan je zelfs tijdelijk je profielfoto aanpassen op Facebook met de persoonlijke boodschap: ‘Ik feest zonder vuurwerk!'...?

Geld beter besteden
Hopelijk overtuigen we veel fervente vuurwerkafstekers om dit jaar zonder vuurwerk eindejaar te vieren. In elk geval zijn er veel betere manieren om je geld te besteden. De vzw Help Brandwonden Kids en tal van andere verenigingen die zich inzetten voor slachtoffers met brandwonden kunnen elke gift bijzonder goed gebruiken. In plaats van je centen letterlijk in de lucht te schieten, steun je er nu iemand mee die jouw hulp hard nodig heeft. 

Meer info over giften aan vzw Help Brandwonden Kids vind je op www.helpbrandwondenkids.be (rubriek ‘Steunende partners’). Vanaf 40 euro is je gift zelfs fiscaal aftrekbaar.

Meer informatie? dienst communicatie - tel. 014 62 27 62 - e-mail: communicatie@beerse.be