Naar inhoud

Internationaal paspoort

De aanvraag voor een reispas moet minstens twee weken vóór het vertrek gebeuren.
Voor landen waar ook een visum nodig is, moet dit tenminste twee weken op voorhand + de nodige tijd om een visum te verkrijgen.
Meer informatie over de termijnen voor het verkrijgen van een visum vind je bij het reisbureau of bij de Belgische ambassade van het land waar je naartoe gaat.

Iedereen die een reispaspoort aanvraagt, moet persoonlijk aanwezig zijn (ook baby's). Voor het aanvragen van een internationaal paspoort breng je (voor iedere aanvrager) het volgende mee:

 • 1 recente foto (Foto max half jaar oud; je mag niet lachen en geen zichtbare tanden hebben)
 • je identiteitskaart
 • eventueel je vorig paspoort
 • cash geld of je bankkaart (betaling met bancontact) voor de betaling:
  • voor de gewone procedure:
   • - 18 jaar: 45 euro
   • + 18 jaar: 80 euro
  • voor de spoedprocedure:
   • - 18 jaar: 260 euro
   • + 18 jaar: 260 euro

Dat paspoort haal je na de doorlopen procedure af bij de dienst onthaal.

Vanaf november 2013 werkt onze gemeente met de reispassen met biometrische gegevens. Het gaat om reispassen voor Belgen die reizen buiten de Europese Unie en om elektronische verblijfskaarten voor vreemdelingen van niet EU-landen. Met deze nieuwe biometrische paspoorten wordt voldaan aan een vereiste van de Europese Unie inzake de beveiliging van reisdocumenten. Naast de handtekening en de foto zullen ook vingerafdrukken opgenomen worden.

Het nieuw Belgisch paspoort : de wereld aan onze vingertoppen.

De internationale voorschriften inzake de beveiliging van reisdocumenten bevelen de invoering van biometrische identificatiekenmerken aan voor paspoorten. Biometrische paspoorten bevatten persoonlijke data zoals vingerafdrukken en zijn gemaakt om fraude en manipulatie tegen te gaan. De gegevens die worden opgeslagen bij de aanvraag zijn de persoonsgegevens, de handtekening, de foto met gezichtsherkenning als biometrisch kenmerk. Dat gebeurt door het gebruik van een fotoscanner, een toestel om vingerafdrukken te nemen, een signature pad (om de handtekening te registreren) en een documentlezer. U dient nog altijd een pasfoto mee te brengen, deze wordt ter plaatse ingescand.

Voorlopig worden enkel reispassen en 'verblijfstitels voor de onderdanen van derde landen' voorzien van biometrische gegevens.  Van kinderen jonger dan 12 jaar worden geen vingerafdrukken genomen, maar is wel een foto vereist. Kinderen vanaf 6 jaar moeten wel ondertekenen.

Alle paspoorten hebben een geldigheidsduur van 7 jaar.