Naar inhoud

Zonnepanelen

We weten allemaal dat fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas niet oneindig beschikbaar zijn. Daarom is het goed dat we uitkijken naar nieuwe manieren om stroom op te wekken.

Fotovoltaïsche panelen bevatten zonnecellen die licht omzetten in direct bruikbare elektriciteit. Wanneer je een installatie aansluit op het net, kan je de stroom die je te veel opwekt, afgeven aan het net. 's Nachts of op donkere dagen haal je de nodige stroom van het net.

 

Op de website van de VREG vind je nog heel wat informatie over het aanmelden van je zonnepanelen bij de VREG en de netbeheerder.

Waarmee hou je best rekening bij de aankoop?
- Energiebesparing blijft natuurlijk het allerbelangrijkste. De aankoop van zonnepanelen is enkel nuttig als je woning voldoende geïsoleerd is. Driekwart van de energie stook je immers op voor een aangename kamertemperatuur. Goed geïsoleerde daken, muren en ramen zijn dus belangrijk.
- Je dak moet voldoende zonlicht opvangen. Door schaduw van naburige (toekomstige) gebouwen of (nog steeds groeiende) bomen kan de groenestroomproductie eerder beperkt zijn of zelfs stilvallen.
- Probeer de panelen zo optimaal mogelijk te plaatsen. Voor een ideale opbrengst zijn de panelen tussen zuidoost en zuidwest gericht onder een hoek van 20 tot 60 graden.
- Sinds 19 augustus 2010 heb je geen bouwvergunning meer nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak. Er zijn nog wel uitzonderingen, dus hoor best eens bij dienst stedenbouw om na te gaan wat voor jouw woning van toepassing.
- Installatiebedrijven met het QUEST-label worden jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie.