Naar inhoud

Afval voorkomen

OVAM's herbruikbare agenda


Net zoals de goedkoopste lamp, de lamp is die niet brandt, is het goedkoopste afval, het afval dat je niet maakt. Bovendien moet dat afval dan ook niet verwerkt worden en is het dus beter voor het milieu. Daarom staat afval voorkomen ook bovenaan op de Ladder van Lansink.


Wellicht kan je zelf ook enkele tips bedenken (mail ze trouwens gerust door naar milieu@beerse.be), maar we geven je er al graag een paar:

- Kies voor retourverpakking: drank en zelfs schoonmaakmiddelen en zuivelproducten kan je kopen in hervulbare flessen of bussen

- Neem zelf een boodschappentas of vouwkrat mee in de winkel

- Baby'tje op komst? Snuffel eens rond op het internet en je zal zien dat herbruikbare luiers zeker niet moeten onderdoen voor wegwerpluiers. Bovendien krijg je er van de gemeente nog een premie voor.

- Composteer zelf je groente-, fruit- en tuinafval. Je moet dan niet meer betalen voor je GFT-container en aan het einde van de rit hou je ook nog een kostbare meststof voor je planten over. Via de gemeente kan je bovendien compostvaten en -bakken aankopen.

- Heb je een feestje? Ga voor stoffen tafelkleden en servietten, je hebt achteraf heel wat minder afval (wel meer was en strijk) en je kan ze opnieuw gebruiken bij het volgende feestje.

- Kleef op je brievenbus een anti-reclamesticker. Je kan kiezen uit twee varianten: met een JA/NEE-sticker krijg je nog wel de regionale pers maar niet meer de pure reclamebladen. Met een NEE/NEE-sticker geef je aan dat je ook de regionale pers niet wil. De stickers kan je gratis verkrijgen bij de dienst onthaal in het gemeentehuis.