Naar inhoud

Asbest

Goflplaten met asbest

Asbest is een delfstof die vroeger erg vaak werd gebruikt, vooral in bouwmaterialen. Het heeft dan ook verschillende positieve eigenschapen: asbestvezels zijn goedkoop, erg sterk, slijtvast, hittebestendig en isolerend.

Sinds de jaren ’90 is de productie en verkoop van asbesthoudende producten echter verboden en dat is maar goed ook. Inmiddels is immers gebleken dat het inademen van asbestvezels de ernstige longziekte asbestose en verschillende vormen van kanker kan veroorzaken. Meestal duiken de ziekten pas meer dan twintig jaar na de blootstelling aan asbestvezels op, en dan vooral bij beroepsmatige blootstelling. Toch kunnen ook kleinere hoeveelheden gevaarlijk zijn, vooral wanneer er veel vezels loskomen zoals bij het breken, doorboren of doorzagen van asbesthoudend materiaal.


Waarin vind je asbest?

Asbest is om zijn verschillende eigenschappen volop gebruikt in bouwmaterialen. Het bekendste zijn misschien de golfplaten, maar je kan ook asbest vinden in bepaalde dak- en gevelleien, bloembakken, afvoerbuizen, imitatiemarmer, plaasterisolatie enzovoort.

In sommige gevallen kan je zeker zijn dat er in producten asbest is verwerkt of net niet. Als er bijvoorbeeld ‘AT’ (voor Asbestos Technology) op een golfplaat staat, zit er zeker asbest in. Als er ‘NT’ op staat, is dat zeker niet het geval. Als je bouwmaterialen na 1998 gemaakt zijn, kan je er ook vanuit gaan dat ze asbestvrij zijn. De leverancier of installateur kan je waarschijnlijk ook meer vertellen over de gebruikte stoffen.

Wil je meer informatie over asbest en producten waar asbest in verwerkt is? Op de website van de Vlaamse overheid vind je  meer informatie over asbest in en rond de woning.

Zijn alle asbesthoudende stoffen even gevaarlijk?

Het antwoord op die vraag is nee. Als het asbest stevig vastzit in ander materiaal zoals cement, is er relatief weinig gevaar dat er vezels vrijkomen. Als dat hechtgebonden asbestmateriaal nog in goede staat is, hoeft het dus meestal niet vervangen te worden. Dat verandert als bijvoorbeeld een golfplaat versleten is en er wel vezels kunnen vrijkomen. Om dezelfde reden mag je materialen met asbest nooit afspuiten met een hogedrukreiniger als er mos op groeit! In die gevallen kan je ze dus beter (laten) vervangen door nieuwe zonder asbest.

In sommige toepassingen werd ongebonden asbest gebruikt, waarbij de vezels niet echt vast zitten in het andere materiaal. Een voorbeeld is asbestkoord, dat vaak bij kachels en verwarmingsketels werd gebruikt als afdichting van schoorstenen, uitlaten, ruiten of deurtjes. Omdat de vezels in ongebonden toepassingen gemakkelijk loskomen, zijn die gevaarlijker dan bijvoorbeeld asbestcement.


Wat moet je doen met asbest?

Ongebonden asbest en moeilijk te verwijderen toepassingen kan je zelf niet op een veilige manier afbreken of afvoeren. Doe daarvoor beroep op een professionele asbestverwijderaar.

Hechtgebonden asbest dat wordt aangeleverd op het recyclagepark, moet voortaan verpakt worden in transparante, plastic folie.

Grote stukken asbest, zoals golfplaten, verpak je in doorzichtige plastic bouwfolie.  Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik).  Deze folie vind je onder meer in doe-het-zelf-winkels.  Sluit goed af met een stevige plakband.  Zorg ervoor dat het verpakte asbest vlot hanteerbaar blijft.  Dus maximaal 2 golfplaten per pak.

Kleinere stukken asbestafval zoals leien, kan je in doorzichtige plastic folie, maar ook in stevige, transparante plastic zakken verpakken.  Verpak ze 2 keer in plastic zakken en sluit goed af met een stevige plakband.  De plastic folie of plastic zakken moet(en) altijd transparant zijn.

Op het recyclagepark aan het Oosteneinde kan je jaarlijks gratis 200 kilo asbestafval per gezin aanvoeren. Als je meer hebt, betaal je 0,20 euro per kilo.

Het is nu ook mogelijk om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen door IOK afvalbeheer. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Op de website van IOK afvalbeheer vind je meer informatie.


Meer informatie?

Op de website www.asbestinfo.be kom je alles te weten over asbest .