Naar inhoud

Neerslag van wit poeder omgeving Den Hout Noord

Afgelopen week kreeg het lokaal bestuur Beerse meldingen van lakschade aan auto’s in de regio Den Hout Noord. De schade zou veroorzaakt zijn door een neerslag van wit poeder.
Het was voor het lokaal bestuur Beerse onduidelijk wie of wat de oorzaak van het incident was. Ondertussen hebben wij contact gehad met de verschillende kanaalgebonden bedrijven aan de westkant van Beerse om te bekijken waar dat poeder vandaan kwam.

Wienerberger

De firma Wienerberger liet weten dat er bij hen de afgelopen maanden twee incidenten geweest zijn waarbij er mogelijks wit poeder werd uitgestoten. Op 18 maart is er gedurende een heel korte tijd kalk uit de rookgasreiniger vrijgekomen. Dat gebeurde tijdens een kleine herstelling aan de rookgasreiniger.
In de week van 15 juni kwam bij het laden van een krijtsilo op de site van Wienerberger een relatief kleine hoeveelheid krijt in de omgeving terecht. Het systeem op de silo gaf geen foutmelding aan.

In kleine hoeveelheden is dat poeder niet schadelijk voor de gezondheid of voor de natuur. Wienerberger laat momenteel enkele stalen van wit poeder dat aangetroffen is op wagens in de omgeving onderzoeken om uit te maken wat het witte poeder is en wat de bron zou kunnen zijn van de neerslag. Ook de dienst handhaving heeft bijkomende onderzoeksmaatregelen genomen.

Wienerberger heeft het wijkbestuur van Den Hout Noord ingelciht. Ook Metallo, Campine en Handhaving werden door het bedrijf op de hoogte gebracht.

Inwoners van Beerse die door het incident schade aan hun voertuig hebben, raden wij aan contact op te nemen met hun verzekeraar. Die kan op zijn beurt contact opnemen met Wienerberger via het mailadres: wim.ariens@wienerberger.com.

Datum van het bericht: donderdag 02 juli 2020
Huidig nieuwsoverzicht