Naar inhoud

Lekkers van 't seizoen

groenten uit de buurt

Wat eten we vandaag? Een lekkere frisse koude schotel: komkommer, tomaten, ijsbergsla, radijsjes, paprika, boontjes, ... . Dat zal inderdaad smaken. Maar zou het je niet beter smaken als je weet dat de groenten niet van de andere kant van de wereld moeten komen?
Voor bijvoorbeeld een tomaat die je in de winter eet, is veel meer energie gebruikt om ze tot op je bord te krijgen, dan een tomaat die je in de zomer eet. Denk maar aan de verlichting en de verwarming van de serres waar ze in gekweekt werden en de kosten voor het transport als het tomaten van een ander continent zijn.

Nu moet niet iedereen ineens een moestuin beginnen aanleggen om zo zijn/haar eigen groenten te kweken (maar we houden je ook niet tegen), maar kies in de winkel voor de groenten en het fruit van het seizoen. Beter nog is, als het ook afkomstig is van een teler in de buurt. En helemaal ideaal is het, als het bovendien ook nog eens biologisch geteelde groenten en fruit zijn.

Wil je weten welke groenten en fruit in welk seizoen klaar zijn? Kijk dan even op de website van Velt (www.velt.be). Daar kan je onder het thema 'voeding' een groente- en fruitkalender vinden.

Wil je weten waar je biologisch geteelde groenten kan vinden, of wil je er gewoon meer informatie over? Neem dan eens een kijkje op www.bioforum.be.

Op www.biodichtbijhuis.be vind je ook adressen van verkooppunten van biologische producten of groentenabonnementen.