Naar inhoud

Bloemen houden van mensen

logo Blije Bloemen

Bloemen houden van mensen en mensen houden van bloemen. Maar houden mensen ook van de mensen die die bloemen kweken?

Een groot deel van de bloemen uit onze ruikers komen uit het Zuiden. Hoewel bloemen vaak een lekkere geur verspreiden, durft er ook al eens een minder aangenaam geurtje aanzitten. En dan hebben we het over de mensonterende omstandigheden waarin de bloemen geteeld worden en de negatieve effecten die de bloementeelt en -distributie heeft op het milieu. Denk maar aan de energie die nodig is om de bloemen van bij de teler naar de winkel te brengen (transport door de lucht en op het land). En de bloemen groeien ook niet van zelf. Om van een zaadje tot een volwaardige bloem te komen, worden er heel wat meststoffen en sproeistoffen gebruikt, allemaal met hun negatieve invloed op zowel mens als omgeving.

De campagne 'Blije bloemen' kadert in de Europese campagne 'Fair Flowers for Human Rights' en wil consumenten hier bewust van maken door hen een alternatief te bieden. Blije bloemen zijn bloemen geproduceerd met respect voor mensenrechten en milieu.
Blije Bloemen is geen label (waaraan je de bloemen zou kunnen herkennen), maar een benaming voor bloemen die geteeld zijn onder goede arbeids- en milieuomstandigheden. Dit kan zijn:
- seizoensbloemen
- lokale bloemen
- biologische bloemen
- bloemen uit het Zuiden met een label (o.a. Max Havelaar)

Meer info over Blije Bloemen kan je vinden op www.bewustverbruiken.be